بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه
بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه
post

بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه

نیازمند فعالیت بین رشته ای

بروسلوز یک بیماری زئونوز است که تولیدات و سلامت حیوانات و همچنین سلامت انسان را در سراسر جهان به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

بار سنگین این بیماری به ویژه در کشورهای کم درآمده باعث شده است که سازمان بهداشت جهانی آن را به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های زئونوز فراموش شده جهان طبقه بندی کند.

بیماری بروسلوز در دام ها، بیماری بسیار واگیر می باشد بطوریکه گونه های مختلف باکتری بروسلا به راحتی می توانند بین گونه های مختلف دامی منتقل شود.

 

علائم بیماری

در انسان، بروسلوز به طور معمول با طیف وسیعی از علائم بالینی غیر اختصاصی از جمله ضعف، خستگی، آرتروز و تب بروز می کند.

حالت مزمن بیماری و عود های مکرر آن همراه با درد مفاصل از جمله عوارض شایع برسلوز می باشد.

بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه - دامیران
بیماری بروسلوز در دام ها، بیماری بسیار واگیر می باشد

عواقب بیماری

این بیماری در انسان می تواند منجر به از دست رفتن روزهای کاری قابل توجه و افت وضعیت اقتصادی اجتماعی افراد مبتلا و خانواده های آنها گردد.

بار این بیماری برای جامعه شامل هزینه های قابل توجه مراقبت های بهداشتی انسان جهت تشخیص و درمان و هزینه های غیر بهداشتی مانند تلاش های آموزش عمومی برای کاهش انتقال بیماری می باشد.

بیشتر بدانید: معایب نگهداری گونه های مختلف حیوانات در گاوداری

در کشورهای با درآمد کم و متوسط، تصورات اشتباهی در مورد میزان بروز واقعی بروسلا وجود دارد که اغلب ناشی از عدم گزارش تعداد واقعی، عدم نظارت بر داده ها، فقدان منابع مالی و ظرفیت و تلاش بین دامپزشکان و پزشکان انسانی می باشد.

در مناطقی که این بیماری اندمیک است، بروسلوز دارای اثرات زیاد و مضری بر سلامت انسان و حیوانات می باشد.

تصورات اشتباه اجتماعی مردم و ترس از مداخله دولت، کمک می کند تا این بیماری همچنان در بیشتر کشورهای در حال توسعه بدون هیچ گونه بررسی ادامه دار باشد، بنابراین باعث محدودیت رشد اقتصادی و عدم دسترسی به بازارهای بین المللی می شود.

ردپای مشکوک ویروس کرونا در آبزیان دریایی بعد از بروسلوز

روش های کنترل

یکی از مؤثرترین ابزار ها برای کاهش بار یک بیماری، کاهش شیوع آن در مناطقی است که بیماری به صورت اندمیک در آن منطقه وجود دارد. واکسن، دسترسی به جامعه، آموزش و انجام برآوردهای دقیق مراقبت بیماری ها اساس این تلاش ها هستند.

در حال حاضر هیچ واکسن ایمن و موثری برای بروسلا جهت استفاده در انسان در دسترس نیست.

علاوه بر آن، برای واکسن های دامی موجود امکان تمایز بین حیوانات آلوده و حیوانات واکسینه شده طبیعی در آزمایش های تشخیصی سرولوژیکی وجود ندارد.

تمایزی که برای ارزیابی موفقیت هر برنامه واکسیناسیون و براورد شیوع واقعی بیماری در منطقه مورد نظر پس از واکسن ها ضروری است.

بیشتر بدانید: بررسی اثربخشی انواع واکسن های بیماری تب برفکی

از این رو، در نظر گرفتن بودجه تحقیقاتی برای توسعه و بهبود واکسن و ابزارهای تشخیصی بروسلوز متمرکز، اولین گام اساسی استراتژیک برای حل معمای بروسلا است.

نتایج مقالات مختلف چاپ شده نشان می دهد که برای کاهش شیوع یا ریشه کن کردن بروسلوز، داشتن رویکرد بین رشته ای با “سلامت واحد جهانی” ضروری است.

بنابراین، همکاری بین متخصصان رشته ها و بخش های مختلف برای دستیابی به راه حل هایی که منجر به کاهش بیماری های عفونی مانند بروسلوز و به دنبال آن افزایش ارزش اقتصادی می شود، ضروری است.

بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه - دامیران
در حال حاضر هیچ واکسن ایمن و موثری برای بروسلا جهت استفاده در انسان در دسترس نیست.

بررسی مدل اقتصادی واکسیناسیون

در سال ۲۰۰۳، یک مدل اقتصادی برای بروسلوز در مغولستان شبیه سازی شد تا موفقیت و بازده اقتصادی واکسیناسیون دام را در بروز این بیماری در انسان ارزیابی کند.

 این مدل سازی نشان داد که سرمایه گذاری ۸.۳ میلیون دلاری واکسیناسیون کامل در گاو و نشخوار کنندگان کوچک با استفاده از واکسن های تجاری در دسترس برای این کشور منجر به بازگشت ۲۶۶ میلیون دلار (یا ارزش فعلی خالص ۳ .۱۸میلیون دلار) شده است.

این یک نمونه از افزایش تولیدات دامی و سودآوری حاصل از آن، در عین کاهش هزینه های مراقبت های بهداشتی انسان و از بین رفتن درآمد در منطقه هدف می باشد.

برگزاری هجدهمین نمایشگاه دام و طیور ، شیلات و آبزیان

همه این موارد اهمیت اجرای یک رویکرد جامع و چند رشته ای در کاهش بیماری بروسلوز با ترکیب استراتژی هایی که باعث می شود چرخه انتقال عامل از حیوانات به انسان شکسته شود را نشان می دهد که می تواند در مورد سایر بیماری های قابل انتقال بین حیوانات و انسان هم کاربردی باشد.

بیشتر بدانید: بیماری های شایع ویروسی دام در ایران و راه های کنترل

به طور مشابه در سال ۲۰۰۹، آژانس توسعه بین المللی ایالات متحده (USAID) به شکل نوآورانه طرح PREDICT را ایجاد کرد.

PREDICT به طور موفقیت آمیزی یک همکاری بین وزارتخانه های دولتی، مؤسسات علمی، سازمان های محلی و ذینفعان را برای ارتقاء سلامت انسان و حیوان، مدیریت مؤثر منابع و توسعه اقتصادی در بیست کشور آغاز کرد.

با موفقیت مدل های اجرا شده در مغولستان و PREDICT و با در نظر گرفتن پاتولوژی منحصر به فرد بیماری بروسلوز و خسارات فراوان و تأثیرات اقتصادی اجتماعی حاصل از آن در کشورهای با درآمد پایین جهان، بدیهی است که مشارکت بین بخش دامپزشکی، پزشکی، محیط زیست، اقتصاد، فرهنگ، سیاست و متخصصان جامعه برای کاهش بار این بیماری در سراسر جهان ضروری است.


دکتر حمیده حسن نژاد دانشجوی دکتری تخصصی اپیدمیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران
دوماهنامه الکترونیکی مراقبت
منبع: دامیران
نویسنده: دکتر حمیده حسن نژاد
لینک کوتاه مقاله: daamiran.com/?p=8136
برای ورود به بانک مقالات دامیران کلیک کنید
بروسلوز یک بیماری فراموش شده در کشورهای در حال توسعه

اشتراک گذاری

امتیاز شما به این مطلب

post

منبع:

برای کپی کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نه − هفت =