دولت انجمن جوجه یک روزه را برای تکذیب جوجه کشی تحت فشار گذاشت/ سرنوشت نامعلوم ۵۰ میلیون قطعه جوجه آرین
دولت انجمن جوجه یک روزه را برای تکذیب جوجه کشی تحت فشار گذاشت/ سرنوشت نامعلوم ۵۰ میلیون قطعه جوجه آرین

عضو هیات رئیسه انجمن جوجه یک روزه:

دولت انجمن جوجه یک روزه را برای تکذیب جوجه کشی تحت فشار گذاشت/ سرنوشت نامعلوم ۵۰ میلیون قطعه جوجه آرین

اختصاصی دامیران- محمدکریم فکوری: دولت ماهانه یک هزار میلیارد توامن به صنعت جوجه یک روزه خسارت تحمیل می کند/ رانتهای فاسدی در صنعت جریان دارد/ دولت باید توضیح دهد که با ادعای دلار ۴۰ هزار تومانی، چگونه می تواند مرغ کیلویی ۲ دلار را، با قیمت  کیلویی ۳۵ هزار تومان به دست مردم برساند؟

زمانی که زمزمه های حذف ارز ترجیحی در پاییز و زمستان سال گذشته به گوش رسید، اولین موضوعی که به دغدغه تولیدکنندگان دام و طیور کشور تبدیل شد، افزایش قیمت محصول نهایی و کاهش توان خرید مردم بود. آنچه مسلم بود این بود که با توجه به کاهش تقاضا، یا باید بازار صادرات محصولات مازاد شناسایی و تقویت شود و یا اینکه حجم تولید کاهش پیدا کند. پیشنهاد دیگر این بود که حذف ارز ترجیحی نه به صورت یکباره، بلکه پلکانی برای کالاهای اساسی اتفاق بیوفتد که هم تولید کننده و هم مردم بتوانند خود را با شرایط جدید تطبیق دهند.

ولی آنچه که در بیستم اردیبهشت ماه سال جاری اتفاق افتاد، حذف ناگهانی و تمام و کمال ارز ترجیحی برای واردات نهاده های دام و طیور بود. بر اساس صحبت هایی که به صورت گسترده از طرف وزیر جهاد کشاورزی و معاونین در رسانه های ملی، صحن علنی مجلس شورای اسلامی، مصاحبه با نشریات و خبرگزاری ها و جلساتی که با مدیران صنفی انجام می شد، قرار بر این شد که هم دولت و هم بخش خصوصی سهم خود را برای این اصلاح بزرگ در سیستم اقتصادی کشور ایفا کنند. دولت تسهیلات ارزان قیمت بدهد، یارانه ماهانه مردم را در غالب کالابرگ الکترونیکی که باید به خرید محصولات گوشت، مرغ و تخم مرغ اختصاص پیدا می کرد افزایش دهد، طلب نهاده های تولید کنندگان را تا تاریخ ۲۱ اردیبهشت بر پایه نرخ ارز ترجیحی تامین کند، از صادرات محصولات ممانعت نکند و از همه مهمتر و مهمتر این که نقش کدخداگری دولت از صنعت حذف و مدیریت صنعت به صنعت واگذار شود. از یک سوی دیگر تولیدکنندگان نیز متعهد شدند تولید خود را کاهش ندهند تا امنیت روانی جامعه به دلیل کاهش تولید کالاهای اساسی و استراتژیک دچار آسیب نشود.

در حال حاضر به نظر می رسد بعد از گذشت بیش از ۸ ماه از این توافق، تنها بخشی که تمام و کمال و به قیمت زیان های هنگفت بر سر قول و قرار خود مانده است، بخش خصوصی بوده است و دولت به هیچ یک از تعهدات خود جامه عمل نپوشانده است.

معدوم سازی جوجه ها تنها راه حل نیست

 تداوم تازیانه ها بر پیکر صنعت جوجه یک روزه

یکی از بخش هایی که در این روند دچار آسیب بسیار جدی شد، حوزه پرورش مرغ مادر و تولید جوجه یک روزه بود.

به گفته مدیران صنفی، صنعت جوجه یک روزه، از یک سو به خاطر عدم مجوز کاهش تولید، و کاهش تقاضا به دلیل افزایش قیمت گوشت مرغ، به طور متوسط ماهانه  یک هزار میلیارد تومان متضرر می شود. زیانی که هیچ کس پاسخگوی آن نیست. و از سوی دیگر گهگاه به دلیل اجبار در معدوم سازی جوجه ها، مورد عتاب و خطاب رسانه ها و مردم و مسدولین قرار می گیرد و ناچار به پذیرش دشنام ها و ناسزاهایی میشود که این صنعت را به بی رحمی و جنایت متهم می کنند.

مدیران صنفی صنعت جوجه یک روزه بارها و بارها و موکدا نیاز امروز کشور به تولید جوجه یک روزه را ماهانه بین ۸۰ تا ۹۰ میلیون قطعه تخمین زده و اعلام کردند ولی با این وجود دولت اصرار بر افزایش جوجه ریزی مزارع مرغ مادر داشت و این صنعت را بار دیگر به جوجه کشی و فروش تخم مرغ های نطفه دار به جای تخم مرغ خوراکی وادار کرد.

 فشار دولت برای تکذیب جوجه کشی

محمد کریم فکوری عضو هیات رئیسه انجمن جوجه یک روزه دراین  ارتباط به خبرنگار دامیران گفت: از آن جایی که وزارت جهاد کشاورزی مشکلات صنعت جوجه یک روزه را نادیده گرفت ما این مشکلات را در مجلس شورای اسلامی مطرح کردیم که اخیرا  در جلسه کمیسیون کشاورزی مطرح شد.

 وی ادامه داد: آقای عسگری رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی، در مصاحبه ای با سیما، اعلام کرد که چیزی در حدود ۱۵ میلیون جوجه یک روز معدوم شد. ولی وزیر جهاد کشوارزی و معاون ایشان، دبیر انجمن ما را تحت فشار قرار دادند که این خبر تکذیب کند و متاسفانه دبیر ما هم به نوعی آن را تکذیب کرد. این گونه اعلام شد که جوجه ها از تخم بیرون نیامده و ما تخم مرغ را از دستگاه خارج کردیم. در حالی که همین اتفاق دو سال پیش در دولت قبل افتاد و این تبدیل به یک بلوای رسانه‌ای و سیاسی شد. ولی  امسال مجدداً همان روال را به دستور شخص معاون وزیر تکرار کردیم.

محمد کریم فکوری اگر وزیر جهاد کشاورزی بود در شرایط کنونی چه می کرد؟

فکوری تاکید کرد: آقای دماوندی نژاد نه تلویحا، بلکه به صراحت در مصاحبه تلویزیونی که داشتند در پاسخ به این سوال که در شرایطی که ما می دانستیم مازاد تولید وجود دارد چرا دستور به ادامه این روند تولید دادید، گفت شما چرا زمانی که ما دستور دادیم که تخم مرغ را از دستگاه خارج شود این کار را نکردید. ایشان به صراحت دستور مستقیم خود برای خروج تخم مرغ ها از دستگاه را تایید کردند.

تکلیف ارز نهاده های وارداتی با ارز ترجیحی معلوم نیست

وی افزود: ما در حضور آقای عسگری توضیح دادیم که به دستور خود آقای معاون وزیر امور دام، دو پچ تخم مرغ  را از دستگاه خارج کردیم. تخم مرغ های ۱۹ روزه ای که یک روز بعد تبدیل به جوجه می شدند، از دستگاه خارج شدند.

ارقام هولناک زیان صنعت مرغ مادر

فکوری در توضیح ضرر وزیان صنعت به دلیل تصمیم گیری های غلط دولت گفت: این تنها ۱۵ میلیون جوجه بود که از دستگاه خارج و معدوم شد. در حالی که ماهیانه چیزی در حدود ۵۰ میلیون تخم مرغ نطفه دار که باید تبدیل به جوجه شود را به عنوان تخم مرغ خوراکی به بازار تحویل می دهیم. هزینه تمام شده هر تخم مرغ نطفه دار حدود ۱۲ هزار تومان و قیمت فروش تخم مرغ ۲۵۰۰ تومان است. هیچ نهاد یا ارگانی مسئولیت این زیان هنگفت را نمی پذیرد.

وی با اشاره به تکلیف از طرف دولت برای احیای سویه آرین به خبرنگار دامیران گفت: بر اساس برنامه ریزی ها و مجوزها، ما باید ماهانه چیزی در حدود شصت میلیون جوجه آرین داشته باشیم. در حالی که تنها پنج میلیون و صد هزار قطعه جوجه ماهانه در سامانه سماصط ثبت میشود. این سوال وجود دارد که  باقی ۵۰ میلیون جوجه آرین کجا هستند؟ اگر تخم مرغ های آرین به صورت خوراکی وارد بازار می شوند این به معنای یک فاجعه برای صنعت پرورش مرغ مادر است که تخم مرغی که برای تولید آن ۱۲ هزار تومان هزینه شده است را با قیمت ۲۵۰۰ تومان به عنوان تخم مرغ خوراکی می فروشند. اگر چنین اتفاقی نمی افتد و تخم مرغ آرین در تعداد ۶۰ میلیون در ماه تولید نمی شود، کسانی که داعیه حمایت از تولید و احیای مرغ آرین را دارند چه می کنند؟ در هر دو حالت این خیانتی است که در حق  کشور و تولید می شود.

 ارز مرغ ۳۵ هزار تومانی از چه محلی تامین می شود؟

فکوری با گلایه از بی توجهی به شرایط صنعت ادامه داد: در حال حاضر کارد به استخوان ما رسیده است. ما جلساتی با وزیر جهاد کشاورزی، وزارت اطلاعات، سازمان بازرسی کل کشور و دفتر مقام معظم رهبری و… داشتیم. ما پیش بینی اتفاق امروز را چیزی در حدود یک سال و نیم پیش انجام داده، و بارها و بارها اعلام کرده بودیم که تولید ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیون جوجه یک روزه در ماه خیانت به کشور است. دولت تخم مرغ و گوشت مرغ وارد می کند تا گوشت مرغ را  کیلویی ۳۵ هزار تومان از طریق شرکت پشتیبانی عرضه کند. در چنین شرایطی مرغدار چگونه می توانند مرغ گوشتی خود را با قیمت مصوب ۶۴ هزار تومان به بازار عرضه کند؟ این رانت فاسدی است که در صنعت جریان دارد.

مدافع انحلال شرکت پشتیبانی و بازرگانی دولتی هستم

وی افزود: دولت باید توضیح دهد که با ادعای دلار ۴۰ هزار تومانی، چگونه می تواند مرغ کیلویی ۲ دلار را، با قیمت  کیلویی ۳۵ هزار تومان به دست مردم برساند؟

 اعطای مجوزهای رانتی، فشار مضاعف بر صنعت است

فکوری اعلام کرد: در بهمن ماه امسال، ۱۸۲ میلیون تخم مرغ وارد دستگاه شد که به معنی ۱۳۵ میلیون جوجه است. در حالی که کشور بیشتر از ۸۰ میلیون جوجه نیاز ندارد. در حال حاضر در چنین شرایطی تنها اقدام مدیریتی دولت این است که بگوید تخم مرغ را در دستگاه نخوابانید. در حالیکه در ابتدا نباید دولت مجوز ۱۰۰ میلیون جوجه ریزی مرغ مادر را می داد. در حال حاضر برای پرورش این تعداد مرغ مادر هزینه و سرمایه گذاری بالایی شده است. اگر ما تخم مرغ را از دستگاه خارج کنیم و یا تخم مرغ نطفه دار وارد دستگاه نشود چه کسی این زیان سنگین وارد شده به صنعت مرغ مادر و جوجه یکروزه را جبران خواهد کرد؟

وی تصریح کرد: در حال حاضر ما در تمام بخش های صنعت طیور مازاد بستر داریم. ۷۰ درصد ظرفیت تولید، مازاد بر نیاز کشور است. با این وجود هفته گذشته معاون وزیر مجوز واحد گوشتی سه میلیون قطعه ای و  ۱۰۰هزار قطعه مرغ مادر را در تبریز صادر کرده است. در بهشهر ماه گذشته ۲/۵ میلیون  قطعه مجوز مرغ گوشتی و ۱۰۰ هزار قطعه مرغ مادر داده شد. مجوزهایی که بر پایه زمین دولتی و وام دولتی داده می شود و پیامدی به جز تولید مازاد ندارد که زیان آن دامن‌گیر تمام صنعت است. این اتفاقات چیزی به جز رانت نمی تواند باشد.

دولت انجمن جوجه یک روزه را برای تکذیب جوجه کشی تحت فشار گذاشت/ سرنوشت نامعلوم ۵۰ میلیون قطعه جوجه آرین

اشتراک گذاری

امتیاز شما به این مطلب

post

منبع: دامیران

برای کپی کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

3 + یازده =