زیان ۴ هزار تومانی برای واردات هر کیلو کنجاله سویا/ آیا ورادکنندگان نهاده های دامی قلدری می کنند؟
زیان ۴ هزار تومانی برای واردات هر کیلو کنجاله سویا/ آیا ورادکنندگان نهاده های دامی قلدری می کنند؟

زیان ۴ هزار تومانی برای واردات هر کیلو کنجاله سویا/ آیا ورادکنندگان نهاده های دامی قلدری می کنند؟

اختصاصی دامیران- عضو هیات مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی: توقف تحویل کالایی که پول آن پرداخت شده است، یا به دلیل بروکراسی زاید اداری است و یا تاخیر در تامین ارز/ واردکنندگان برای واردات هر کیلو سویا ۴ هزار تومان ضرر می کنند.

یکی از دغدغه های چالش بر انگیزی که طی هفته های اخیر تولیدکنندگان دام و طیور را دچار عدم امنیت خاطر کرده است، عدم تامین کافی و به موقع نهاده های مورد نیاز این صنعت است. کنجاله سویا در این بازه زمانی کمیاب شده و پرورش دهندگان برای دریافت سایر نهاده ها نیز دچار چالش هایی بودند.

هفته گذشته، اتحادیه مرغداران مرغ تخم گذار در نامه ای به وزیر کشور به عدم تامین به موقع نهاده ها با وجود پرداخت هزینه آن اعتراض، و نماینده گلپایگان در مجلس شورای اسلامی نیز دلیل این اتفاق را «قلدری یک شرکت وارد کننده در تحویل نهاده به مرغدار و طلب ارز از دولت» عنوان کرده است.

محمد مهدی نهاوندی، عضو هیات مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده های دامی اما در توضیح این حواشی به خبرنگار دامیران گفت: «بعد از آزادسازی نرخ ارز در اردیبهشت ماه امسال، قرار بر این شد که قیمت نهاده های دامی نیز تابع آزاد سازی نرخ ارز، بر اساس قیمت تمام شده و ضوابط قیمتی جدید سازمان حمایت اعلام شود. اما بر خلاف مبانی قانونی، وزارت جهاد به صورت دستوری و تکلیفی قیمت هایی را ابلاغ کرد که هیچ یک از معیارهای قانونی و لازم برای تعیین قیمت تمام شده کالای وارداتی در آن لحاظ نشده بود.»

وی افزود: «در پیگیری های که انجام دادیم، آقای وزیر قول داد که از اول تیر ماه اصلاحات لازم روی قیمت تمام شده را انجام دهد. اما امروز بالغ بر ۹ماه است که تمام تلاش ها و مکاتبات تشکل های وارد کننده و وارد کنندگان نهاده های دامی، برای  بررسی و اصلاح قیمت فروش مصوب نهاده های دامی، مبتنی بر ضوابط و مقررات قانونی جمهوری اسلامی بدون اثر  بوده است. از حدود یک ماه پیش که معاون اول رئیس جمهور قول داد که برای تعدیل قیمت ها حد اقل برخی از هزینه های هفت برابر شده دولتی مثل حق پرچم یا هزینه استاندارد را کم کند، هنوز هیچ اقدامی در این رابطه صورت نگرفته است

دکتر محسن حافظ: توزیع کنندگان نهاده ها، حلقه ی بریده شده زنجیره صنعت پروتئین کشور

وی ادامه داد: «حدود دو ماه قبل قول دادند که نرخ ارز را به نحوی تعدیل کنند که برای وارد کننده توجیه داشته باشد که این هم محقق نشده است و پس از آن که نرخ ارز را نیز ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان اعلام کردند، حدود ۴۵ روز تا هفته گذشته، هیچ ارزی تخصیص پیدا نکرد. در حال حاضر بر اساس محاسبات و ضوابط سازمان حمایت، که بخشی از قانون جمهوری اسلامی و مورد پذیرش همه است، واردات و فروش کنجاله سویا چیزی در حدود ۴هزار تومان در هر کیلو زیان ایجاد می کند. واردات ذرت نیز با قیمت مصوب فعلی با فرض تامین ارز ۲۸هزار و ۵۰۰تومانی، بیشتر از ۴۰۰تا ۵۰۰تومان زیان متوجه وارد کننده می کند

نهاوندی با تاکید بر این موضوع که دولت ۹ ماه با وعده اصلاح شرایط وارد کننده را در این مسیر هدایت کرده است گفت: « امروز واردکننده توان ادامه فعالیت با این شرایط را ندارد. اکثر واردکنندگان با احتساب هزینه ها، ورشکسته هستند و یا حد اقل طی سال گذشته زیان ده بوده اند.»

وی خاطرنشان کرد: « ما نیز بخشی از زنجیره تامین و تولید پروتئین کشور هستیم. دولت نمی تواند توقع داشته باشد که هزینه های بالا رفته قیمت تمام شده را بخشی از واحد های بخش خصوصی تامین کنند.»

عضو هیات مدیره اتحادیه واردکنندگان نهاده ها در توضیح علت کمبود کنجاله سویا در بازار گفت: « دلیل این اتفاق این است که قیمت کنجاله ۴هزار تومان زیر قیمت تمام شده، مصوب شده است و عملا واردات کنجاله برای هیچ شرکت واردکننده ای توجیه نداشته است که نتیجه آن مشکل کمبود کنجاله سویاییست که امروز کشور با آن مواجه شده است. شرکت پشتیبانی که با شرایط فعلی اقدام به واردات و فروش می کند، زیان خود را از محل بیت المللی تامین می کند. ما بر خلاف ماده ۹۰قانون الزامات اجرایی اصل ۴۴قانون اساسی، که بر اساس آن دولت تکلیف دارد که اگر قیمت کالایی را دستوری اعلام می کند، نه تنها هیچ ما به التفاوتی دریافت نکرده ایم، بلکه کسی هزینه های هفت برابری دولتی را نیز برای ما کم نکرد. تا زمانی که دولت قائل به هزینه های واقعی و قیمت های واقعی کالا ها نباید، چه واردکننده، چه تولید کننده و چه مصرف کننده  در همه اضلاع زیان می بینند. »

مصاحبه اختصاصی دامیران با دکتر علی اکبر خدایی؛ محوری ترین خواسته صنعت آبزیان چیست؟

نهاوندی در پاسخ به ادعای اتحادیه مرغداران مرغ تخم گذار که هنوز موفق به دریافت نهاده هایی که هزینه آن را پرداخت کرده اند نشده اند گفت: «ما از اردیبهشت ماه امسال تا امروز بدون این که دولت محترم – با وجود وعده هایی که به دلیل پنج برابر شده نرخ ارز در آن زمان داد – ، برای وارد کننده تامین نقدینگی انجام دهد، بالغ بر ۳۰ هزار میلیارد تومان کالای اعتباری در اختیار صنعت دام و طیور کشور گذاشته است و اسناد آن نیز موجود است. تا چند روز پیش برخی از همکاران ما با شرایط سه ماهه و شش ماهه کالا را با هدف حمایت از تولید در اختیار تولیدکننده گذاشته اند چرا که اگر چرخ تولید نچرخد، چرخ وارد کننده نیز نمی چرخد. »

وی تاکید کرد: «اگر مواردی بوده که پول پرداخت شده و نهاده به دست تولید کننده نرسیده است، به این دلیل است که ما درگیر مشکلات اجرایی وزارت جهاد می شویم. از زمانی که ما کالا را کوتاژ می کنیم و تولیدکننده خرید انجام می دهد، تا زمانی که وزارت جهاد مجوز بارگیری را برای ما صادر کند گاهی چندین  روز زمان می برد. اگر نه هیچ واردکننده ای دوست ندارد که هزینه انبارداری را به خود تحمیل کند، بابت کالایی که قیمت مصوب دارد پول بگیرد ولی بارگیری نکند. عجله ما برای بازگشت سرمایه و تحویل کالا از همه بیشتر است که دچار هزینه های جانبی انبارداری نیز نشویم. علت تک تک این تاخیر های انجام شده قابل بررسی است. اغلب این دلایل، بروکراسی اداری و فرآیندهای زائدی بوده است که برای واردات و توزیع کالا در دولت تعریف شده است.  در مقطعی نیز مشکلات تامین ارز وجود داشته است. زمانی که ارز کالا توسط دولت  پرداخت نشود، فروشنده هایی که اعتباری کالا را فروخته اند اجازه بارگیری و حمل ندارند. »

وی افزود: «در حال حاضر نیز که مقداری از ارز تامین شده است، هنوز حدود ۷۰۰ میلیون یورو کالای اظهار شده تامین ارز نشده در بنادر وجود دارد که بخش زیادی از آن فروخته شده است. بخش عمده ای ازاین نهاده ها ترخیص و تحویل هم شده است. ولی ارز آن هنوز در اختیار واردکننده قرار نگرفته است. حتی زمانی که ارز نیز تامین می شود، قیمت تمام شده مصوب منجر به زیان واردکننده می شود. یعنی توقف تحویل کالایی که پول آن پرداخت شده است، یا به دلیل بروکراسی زاید اداری است و یا تاخیر در تامین ارز. »

دولتی ها به دنبال تداوم امضاهای طلایی هستند/ فروش تخم مرغ تا 40 درصد زیر قیمت تمام شده

نهاوندی در ادامه با نگاهی به شرایط امروز واردکنندگان نهاده ها در ارتباط با شرایط آتی صنعت ابراز نگرانی کرد و گفت: «در جریان تامین کالاهای اساسی، ما در ماه های گذشته، طی مکاتبات و جلسات متعدد مراتب نگرانی خود را اعلام کرده ایم. همانطور که با مشاهده  وضعیت کشتار دام سبک در تابستان گذشته، شرایط امروز قابل پیش بینی بود، ما شرایط یکی دو ماه آینده را در ارتباط با نهاده ها شرایط خوبی نمی‌بینیم. کما این که امروز در بازار کنجاله شاهد اتفاقات ناخوشایندی هستیم. اگر دولت بخواهد همین مسیر را ادامه دهد و با فعالان بخش خصوصی تعامل نداشته باشد و بخواهد به صورت دستوری تصمیمات حوزه اقتصادی را دنبال کند، قطعا چشم انداز ماه آینده دلگرم کننده نخواهد بود.»

وی در نهایت با ابراز تاسف از نادیده گرفته شدن تجربیات فعالین بخش خصوصی توسط دولت گفت: «در حوزه واردات نهاده های دامی، متاسفانه می توانم ادعا کنم که تصمیم گیران این حوزه، کمترین توجه لازم را نسبت به نظرات، مطالبات و دیدگاه های فنی و کارشناسی فعالان اقتصادی دارند. تمام مدیرانی که امروز بر مسند مسئولیت نشسته اند حد اکثر ۲ یا ۳ سال سابقه فعالیت در این حوزه را دارند و چه بسا که تازه وارد این حوزه شده اند. اما غالب فعالان بخش خصوصی، سوابق بالای ۱۰ تا ۱۵ سال و تجربیات بالایی دارند. ولی متاسفانه ما موفق نشدیم که یک کانال ارتباطی یا ادبیات مشترک با دولت یا مسئولین فعلی ایجاد کنیم که از تجربیات و دیدگاه هایی که وجود دارد، در تصمیم گیری ها استفاده کنند.»

زیان ۴ هزار تومانی برای واردات هر کیلو کنجاله سویا/ آیا ورادکنندگان نهاده های دامی قلدری می کنند؟

اشتراک گذاری

امتیاز شما به این مطلب

post

منبع: دامیران

برای کپی کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

3 × 3 =