کارشناس مدیریت صنعت طیور:
کاهش هدررفت منابع، تمرکز اصلی نمایشگاه دام و طیور امسال هلند
اختصاصی دامیران؛ دکتر امیررضا بیدگلی: زنجیره ارزش حلقوی (circular) یا بازگرداندن پسماندها به ابتدای چرخه، تمرکز اصلی ویو امسال بود/ معرفی حشرات به عنوان جایگزین کنجاله سویا / ایران می تواند در حوزه هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در دنیا پیشتاز باشد/ استفاده از منابع انرژی جایگزین و پاک، یک رویکرد قابل توسعه است.
نمایشگاه ویو هلند یا VIV EUROPE یکی از مهمترین رویدادها در صنعت دام و طیور اروپا است که امسال از تاریخ ۳۱ می تا ۲ ژوئن (۱۰ تا ۱۲ خرداد) در شهر اوترخت هلند برگزار شد.
دکتر امیررضا بیدگلی کارشناس مدیریت صنعت طیور در ارتباط با محورهای تمرکز امسال این رویداد جهانی با اهمیت، به خبرنگار دامیران گفت: «بر اساس شعارهای رویداد و سمینارهایی که توسط مجری نمایشگاه برگزار شد، ویو امسال بر چند مفهوم اصلی متمرکز بود. اول این که تلاش میکردند بر جایگاه کشور هلند به عنوان رهبر و پیشرو در صنعت طیور تاکید شده و این جایگاه برای هلند حفظ شود.»
وی ادامه داد: «مباحث مرتبط با مارکتینگ و اقتصاد صنعت طیور پررنگ تر از آنچه به صورت سنتی از چنین رویداد هایی انتظار میرود، بودند. در نمایشگاه، سمینارهای جانبی، معرفی تجهیزات و محصولات و …مباحثی که به اقصاد صنعت طیور ارتباط داشت به نسبت پررنگ تر بود و روی جلوگیری از هدررفت مواد در قالب زنجیره ارزش حلقوی و یا گرد ( circular value chain)، با این مفهوم که هیچ ماده یا ارزشی از این زنجیره خارج نشود و همه اینها هم تا حد امکان به اول حلقه بازگردند ، تاکید شد. در چنین شرایطی این مواد هم در زنجیره تولیدات طیور و هم در سایر زنجیره های موازی صنعت کشاورزی و دامپروری هر کشور به طور عام، در گردش باشند.»

دکتر بیدگلی در ادامه با معرفی دیدگاهی ناشی از جنگ و تهاجم روسیه به اوکراین و بحرانی که در حوزه جهانی اتفاق افتاده است، به طرح مفهومی با محتوای ایده گرفتن از حوزه جهانی برای ایجاد نوآوری در داخل یک منطقه و کشور در این رویداد پرداخت، که نیم نگاهی نیز به مبحث امنیت غذایی خواهد داشت.
این کارشناس مدیریت صنعت طیور در ارتباط با نوآوری های معرفی شده در این رویداد گفت: «دراین رابطه سالها است که اروپا و آمریکای شمالی روی مباحث مرتبط با انرژی، تمرکز کرده اند. این کشور ها تلاش کرده اند تا حد ممکن مصرف انرژی خود را کاهش داده و یا از انرژی های جایگزین استفاده کنند.»
وی افزود: «سالمونلا نیز، سالهاست که با توجه به اهمیتی که از نظر مخاطرات برای بهداشت عمومی و انسانی دارد، بسیار مورد توجه و تمرکز است. همچنین روی منابع جایگزین خوراک تمرکز وجود دارد. کم و بیش این مباحث در سالهای گذشته هم مطرح میشدند و امسال نیز در این زمینه ها نوآوری هایی را شاهد بودیم.»
وی تشریح کرد: « مثلا با توجه به این که پیشبینیهایی در ارتباط با کمبود سویا در سالهای آتی وجود دارد، تمرکز بر این است که سویا بیشتر برای استفاده غذای انسانی مورد استفاده قرار بگیرد و نه برای خوراک دام، دنیا در حال حاضر به سمت مباحث مرتبط با تامین خوراک با استفاده از حشرات، لارو مگس ها، و دیگر منابع جایگزین غذایی حرکت می کند. چند شرکت فعالیت های خود را در این زمینه از مرحله استارت آپی Start-Up و اسکیل آپی Scale-Up عبور داده بودند و به مرحله تجاری سازی رسیده بودند. اکثر این شرکت ها هلندی بودند و یک شرکت هم از آفریقای جنوبی به این دستاورد رسیده بود.»

دکتر بیدگلی در توضیح نوآوریهای پیشرفته تکنولوژیکی High-Tech معرفی شده در این رویداد گفت: «در این حوزه ها نیز پیشرفتهایی وجود داشت. از جمله مباحثی مربوط به داده های برخط (آنلاین) کشاورزی و دامپروری، نرمافزارهای متنوع و متعددی که نه منحصرا توسط استارت آپ ها، بلکه توسط کمپانیهای بزرگ ارائه شده بودند و در حوزه مدیریت مرغداری تمرکز کرده بودند. مباحثی مرتبط با کشاورزی هوشمند در حال توسعه است که بالطبع میتواند آغازگر مباحث هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی در گام های نخستین باشد.»
دکتر بیدگلی ابراز امیدواری کرد:« اینجا از حوزه هایی است که به نظر، ما نیز می توانیم ارزش افزوده ایجاد کنیم. بدون شک، توان و دانش داخلی ما نیز در این زمینه بسیار زیاد است. در صورت عدم اعمال محدودیت و امکان فاصله گرفتن از منازعات بیهوده بینالمللی، بدون شک شرکتهای ایرانی در حوزه نرمافزار و هوش مصنوعی و کشاورزی هوشمند، و همینطور یادگیری ماشینی، میتوانند حتی از پیشتازان دنیا باشند. البته به شرطی که توسعه، تولید و تجارت و افزایش درآمد سرانه ملی برای ما در اولویت قرار بگیرد!»
این کارشناس مدیریت صنعت طیور در نهایت با تاکید بر تمرکز این رویداد بر عدم هدررفت غذا و خوراک گفت: «ملاحظات اخلاقی حوزه کشاورزی و دامپروری، و توسعه روشهایی برای تعیین جنسیت جوجه ها زمانی که هنوز در تخم مرغ هستند یعنی تعیین جنسیت جنین و حتی واکسیناسیون در داخل تخم مرغ در زمان جنینی و تکنولوژیهایی از این دست، از دیگر موارد عرضه شده در این رویداد بزرگ بودند.»
نمایشگاه ویو در کنار نمایشگاه یوروتیر – که در هانوفر آلمان برگزار می شود – از مهمترین رویدادهای صنعت دام و طیور اروپا و جهان است.