مرغ از لانه پرید یا بر لانه نشست؟
این روزها از اقلامی که اختلاف قیمت قابل توجهی دارد، میتوان از مرغ و تخم مرغ نام برد.
قیمت این محصولات بر سر جای خود نشست یا از جا کنده شد؟
نگاهی به وضعیت این صنعت به شدت وابسته به واردات نهادههای دامی طی چند دهه گذشته حاکی از فراز و نشیبهای بسیار بوده است. گاهی نایاب بوده و زمانی روی دست مرغدار مانده، زمانی افزایش نرخ و زمانی افت شدید قیمت داشته و همه این اتفاقات در شرایطی رخ می داد که سایه ارز ترجیحی بر سر کل این صنعت مانع از روشن شدن دقیق وضعیت و ارزیابی موقعیت میشد.
واقعیت این بود که میلیونها دلار ارز ترجیحی به نام تامین مواد اولیه و دارو واکسن و….. به این صنعت اختصاص داده میشد ولی به کام سودجویان میرفت. بنابراین به بهانه تامین یک محصول پروتئین حیوانی ارزان قیمت، هیچگاه نخواستند تحلیل درستی از صنعت طیور داشته باشند.
سرانجام کپسول اکسیژن برای زنده نگهداشتن این صنعت در بیمارستان دولتی تمام شد و این صنعت مریض را که هنوز مریض است جواب کردند.
حال اگر بخواهد زنده بماند باید با اعداد و ارقام و ارز آزاد نفس بکشد. برای خود صنعت قطعا اتفاق خیری است ولی یک مشکل بزرگ وجود دارد و آن هم این است که کسی خریدار این صنعت آزاد نیست.
از یک طرف قیمتهای جدید اعلام شده و صنف مرغدار به همین قیمت تمام شده به دلیل هزینههای سنگین تولید اعتراض دارد، از طرف دیگر، به دلیل کاهش شدید قدرت خرید، مرغ و تخم مرغ روی دست صنعت مانده و قیمتها از همان قیمت مصوب هم پایینتر آمده است.
دکتر محمدرضا مختاری هویه: چالش بهره وری در صنعت گوسفندداری ایران، دلایل و راهکارها
با این ارقام تعداد زیادی از مرغداران به دلیل عدم امکان تامین سرمایه سنگین اولیه در مقایسه با گذشته از گردونه تولید حذف خواهند شد و دوباره کمبود مرغ و تخم مرغ و مجدداً دور باطل پیشین شکل خواهد گرفت.
ای کاش سالها پیش همانطوری که گوشت قرمز به تدریج به قیمتهای واقعی میرسید برای مرغ و تخم مرغ هم همین اتفاق می افتاد ولی مگر مزه دلنشین over price آن همه ارز ترجیحی اجازه میداد تا دلیل و دلایل جای دلال و تَدَلُّل را بگیرد؟
الان دستگاه گوارش این صنعت عادت کرده به ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی و توان تغییر ناگهانی جیرهای بنام ارز آزاد را ندارد و بعد ورم روده و سؤهضم و سؤجذب و نهایتاً اسهال پیامد قهری تغییر ناگهانی رژیم غذایی است
حال که مرض را میدانیم درمان چیست؟
نه این صنعت را خوب پرورش دادیم ، نه درست تغذیه کردیم و برنامه واکسیناسیون درست هم نداشتیم. حال انتظار درمان سریع و معجزه هم نداشته باشیم. جراحی عمیق هم جواب نمیدهد بلکه نیاز به یک پروتکل درمانی با شیب ملایم و رو به توسعه داریم. البته که رسیدن به قیمتهای واقعی، در کنار نیل به درآمدهای واقعی مصرف کننده راه حل همیشگی کار خواهد بود.
امید آنکه دوباره با عجله اشتباه نکنیم.