مرغداران استان مرکزی در آستانه ورشکستگی؛
ریشه مشکلات صنعت مرغداری و مرغداران کجاست؟
این روزها مرغداران برای تهیه نهاده مورد نیاز خود با مشکلات عدیده مواجه شدهاند، خوراک طیور با وجود صنعت پرقدرت کشاورزی کشورمان، از خارج وارد میشود و برای واردات نیاز به ارز دولتی وجود دارد که آن هم به درستی تامین نمیشود و همین باعث شده که مرغداران در تامین غذای طیور با مشکل جدی و ورشکستگی مواجه شوند.
یکی از مواد غذایی که مردم به ویژه قشر آسیبپذیر در این شرایط دشوار اقتصادی به آن اکتفا میکردند تخم مرغ است و بعد از آن تا حدودی مرغ، این مواد غذایی هم به دلیل شرایط دشوار مرغداران شاید دیگر در سبد غذایی مردم قرار نگیرد.
امروز مرغداران برای تهیه نهاده یعنی همان مواد غذایی جوجه و مرغ با مشکلات عدیده مواجه شدهاند، خوراک طیور با وجود صنعت پر قدرت کشاورزی کشور از خارج وارد میشود و برای واردات نیاز به ارز دولتی وجود دارد که آن هم به درستی تامین نمیشود و همین باعث شده که دست مرغداران به نهاده نرسد و در تامین غذای طیور با مشکل جدی و ورشکستگی مواجه شوند.
مرغ و تخم مرغ از غذاهای اصلی و تامین کننده بخشی از پروتئین مورد نیاز مردم است در صورتی که این صنعت با چالش مواجه شود در واقع سلامت جامعه در این شرایط دشوار اقتصادی با چالش مواجه خواهد شد.
اخبار صنعت مرغداری
برای تامین ذرت و سویا کاملا وابسته و وارد کننده هستیم
رئیس جهاد کشاورزی استان مرکزی نیز در این خصوص گفت: نهادهای که باید در اختیار مرغدار قرار بگیرد به دلیل تاخیر در تامین ارز حمل به استان و در دسترس قرار گرفتن با مشکل و تاخیر رو به رو میشود.
دولت برای کمک به تولید کننده از محل ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی نهاده ها را تامین میکند که در این شرایط زمانی که ارز تامین نمیشود تامین نهاده هم با مشکل مواجه خواهد شد و در نهایت بازار سیاه شکل میگیرد که با قیمت متفاوت تر از نرخ دولتی عرضه میشود.
باتوجه به این مشکلات سعی شده از محل ذخایر و پشتیبانی امور دام تا حدودی جبران شود البته احتمالا کفاف همه نیاز را نمیدهد اما تلاش این بوده مشکل حل شود.
تا هفته آینده مشکل حل میشود
بنادر مقادیر مناسبی نهاده وارد و در حال تخلیه است و گفته میشود طی هفته آینده این مشکل حل خواهد شد.
نشستهای مختلفی با واحدهای مختلف مرغداران برگزار شده و در جریان مشکلات این واحدها هستیم اما چالشها به دلیل تاخیر در نظر گرفتن ارز دولتی است.

مشکل اصلی ضعف در مدیریت توزیع نهاده است
عضو هیئت مدیره اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغداران استان و عضو اتحادیه کشوری مرغداران نیز با بیان اینکه صنعت مرغداری بعد از صنعت نفت بزرگترین صنعت کشور محسوب میشود، گفت: مرغ و تخم مرغ میتواند با توجه به وضعیت اقتصادی کشور در سبد غذایی مردم قرار بگیرد و حداقل در تغذیه مردم به ویژه قشر آسیب پذیر موثر باشد.
احمد زمانی ضعف مدیریت توزیع نهاده را مشکل اصلی دانست و اظهار کرد: سیستم واحدی برای توزیع نهادهها وجود ندارد به همین دلیل کشور در چند ماه اخیر با مشکل در تولید مواجه شده است.
وی با بیان اینکه ۷۰ درصد نهادهها وارداتی است و از طریق تامین ارز دولتی از دیگر کشورها وارد میشود، عنوان کرد: مرغداران با مشکل جدی در تامین نهادهها و تامین نقدینگی مورد نیاز به دلیل افزایش قیمت نهادهها مواجه شدند.
جوجه یک روزه با قیمت بسیار پایین عرضه میشود و حتی برخی مرغداران مجبور به از بین بردن جوجهها شدند چراکه بابت یک جوجه حدود ۲ هزار و ۵۰۰ تومان هزینه میشود و با این شرایط حتی نهاده هم در اختیار نداشتند.
مرغداریها به دلیل نگرانی از تامین نهاده برای جوجه یک روزه از خرید امتناع کردند و باعث شد جوجه یک روزه به نوعی روی دست تولید کننده بماند.
۱۸ هزار واحد گوشتی کشور در شرایط عادی حدود ۶۰ درصد فعالیت و امروز یک سوم فعالاند و این تعداد هم نگران تامین نهاده هستند، سویا و ذرت در بازار آزاد تا ۱۴ هزار تومان موجود بود و مرغدار برای تامین غذای طیور مجبور به خرید با این نرخ است.
اگر وعدهای که دولت برای تامین نهادهها داده عملی شود مرغداران آمادگی حضور در عرصه تولید را دارند در غیر این صورت توانایی تولید را نخواهند داشت.
در صنعت طیور چه می گذرد؟
ماهانه ۳ میلیارد تومان ضرر مالی
میرزایی مالک چهار واحد گوشتی مادر نیز وضعیت کنونی برای مرغداران را فاجعه دانست و گفت: قیمت نهادهها بسیار بالا است و به همین دلیل واحدها نمیتوانند خوراک مرغ را تامین و جوجه را با قیمت بسیار پایین به فروش برسانند.
تقریبا از دی ماه سال گذشته قیمت جوجه بسیار پایین آمده که این نشان دهنده شروع ورشکستگی واحدهای مادر گوشتی و اعلام زنگ خطر است.
ماهانه ۳ میلیارد تومان ضرر مالی بابت مشکلات موجود متحمل میشوم. دولت باید یک نهاد مشخص برای دام و طیور در نظر بگیرد و همه اختیارات به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شود اینکه وزارت صنعت، معدن و تجارت هم در مدیریت این بخش دخیل است خود بستر بسیاری از مشکلات شده است.

میزان نهادهها در بازار بسیار کم است
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی نیز با بیان اینکه مرغداران در تامین نهادهها با مشکل مواجه شدهاند، گفت: دولت در واقع باید برای تامین صد در صد نیاز نهادهها با ارز دولتی کمک کند که تنها قول تامین ۲۰ درصد را داده است و امروز همین ۲۰ درصد هم نمیتوانیم تامین کنیم و به دست ما نمیرسد و میزان نهادهها در بازار بسیار کم است.
احمد بزچلویی که یک واحد تخمگذار نیز در اختیار دارد، ادامه داد: سویا با نرخ دولتی ۲ هزار و ۷۰۰ تومان است یعنی ۲۰ درصدی که دولت قول داده با این نرخ در اختیار مرغداران باید قرار بگیرد و در بازار آزاد قیمت سویا ۱۴ هزار تومان است و به دلیل اینکه عرضه با این قیمت غیرقانونی است به صورت قاچاق تهیه و عرضههای غیر قانونی انجام میشود.
متاسفانه سویا قاچاق کیفیت لازم را هم ندارد، سویا باید دارای ۴۵ درصد پروتئین باشد و سویایی که مرغدار از بازار آزاد تهیه و به مرغ میدهد اینگونه نیست، یکی از مرغداران سویا از بازار آزاد تهیه و با تلفات مواجه شد که بعد از آزمایش مشخص شد سویا تنها ۱۲ درصد پروتئین داشته و همین باعث تلفات شده است.
سویا در بازار آزاد تقلبی است و با افزودنیهایی مانند گج آجر مخلوط و به صورت قاچاق در بازار عرضه میشود.
امروز قدرت خرید مردم کاهش پیدا کرده است از طرفی مراسمهای جشن در سالنها نیز به دلیل شیوع بیماری برگزار نمیشود اگر تقاضا دربازار مانند سال قبل بود امروز به دلیل کاهش تولید قطعا با کمبود در بازار مواجه میشدیم.
به دلیل مشکلاتی که مرغداران با آن مواجه شدهاند تولید روز به روز کاهش پیدا میکند، در واحد تخمگذار خودم به دلیل همین مشکلات ۲۰ درصد تولید کاهش پیدا کرده است.
واحدها به ویژه واحدهای تخم گذار که هم اکنون مرغ را تخلیه میکند برای تولید دوباره اقدام نمیکنند چراکه هزینهها سرسام آور است و نمیتوان از پس هزینه ها برآمد.
مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی استان مرکزی اظهار کرد: سهمیه واحدها مشخص نیست و آمار واضحی داده نمیشود یک دوره برای هر مرغ ۱۰۰ گرم در نظر گرفته میشود و یک دوره ۲۰۰ گرم به همین دلیل مرغداران نمیتوانند به درستی برنامه ریزی داشته باشند.
ارز دولتی هم خود به مشکلی جدی تبدیل شده است متاسفانه افرادی که به امضا طلایی دسترسی دارند از این ارز بیشتر بهره مند و عدهای اصلا امکان استفاده ندارند.
"اخبار سایر رسانهها، صرفا بازنشر اخبار سایتها و خبرگزاری ها است و دامیران هیچ مسئولیتی در قبال آن ندارد."