مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم
مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم

از سال ها قبل صنعت طیور نقش مهمی در تامین نیازهای تغذیه ای بشر داشته است. بخش مهمی از پروتئین بدن ما از طریق طیور تامین می گردد. با افزایش جمعیت در پهنه کره زمین هر روز نیاز به افزایش تولید پروتئین بیشتر می شود. به همین دلیل طی سالهای گذشته با استفاده از آنتی بیوتیک و صنعتی شدن پرورش طیور تا حد زیادی این نیاز برطرف شده است. البته باید دقت داشت که این روش با توجه به مصرف آنتی بیوتیک های مختلف و دانه های صنعتی تولید شده خود به نوعی وابستگی به واردات را ایجاد کرده است.

حتما شما هم در برخی فروشگاه ها با مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک رو به رو شده اید. بدون شک برای شما هم این سوال مطرح شده است، که چه نوع مرغ هایی هستند؟ و تفاوت آنها با مرغ های معمولی چیست؟

مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک امروزه به وسعت بالایی در سطح بازار مشاهده می شوند. این مرغ ها از نظر مزایای مصرفی نسبت به مرغ های معمولی طرفداران بیشتری را به دست آورده اند.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک و مرغ ارگانیک امروزه با استقبال گسترده مصرف کنندگان روبرو است. از این رو بسیاری از مرغداران به دنبال تولید این نوع مرغ می باشند.

پرورش طیور در ایران از دیرباز به عنوان یکی از مشاغل پرطرفدار مطرح بوده است. شیوه های مختلف سنتی و صنعتی زیادی در پرورش طیور میان کشاورزان رواج داشته است.

همانگونه که در سالهای گذشته دیده شده درخواست خرید برای تولیدات ارگانیک رو به افزایش است. خریداران تمایل روز افزونی به خرید محصولاتی پیدا می کنند که از مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک کمتری در فرآیند تولید استفاده می شود.

در مجموعه های کوچک و نیمه صنعتی و یا تولیدات خانگی به صورت عادی از مواد شیمیایی و آنتی بیوتیک استفاده نمی شود و یا کمتر این اتفاق می افتد. با گسترش این نوع تولید از میزان تولیدات ارگانیک بیشتری بهره مند خواهیم شد، ولی باید راهکار مناسب جهت افزایش چشمگیر تولید ارائه داد تا فرآیند مناسبی بدست آورد.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک چیست؟

به مرغ هایی که آن ها را بدون استفاده از هیچ نوع آنتی بیوتیکی پرورش می دهند، می گویند.

همچنین در صنعت مرغداری و میان مردم به مرغ سبز مشهور هستند.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم
حتما شما هم در برخی فروشگاه ها با مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) رو به رو شده اید

دلیل استفاده از آنتی بیوتیک در پرورش مرغ گوشتی

آنتی بیوتیک ها یکی از پرطرفدار ترین دارو هایی است که در مرغداری ها استفاده می کنند.

در بسیاری از موارد مرغداران بدون در نظر گرفتن توصیه های دامپزشکی اقدام به این کار می کنند که این امر سبب بروز مشکلاتی می شود.

یکی از این مشکلات مقاومت طیور به آنتی بیوتیک خواهد بود که این امر ریسک ابتلا طیور به انواع بیماری ها را افزایش می دهد.

اما چرا از آنتی بیوتیک در مرغداری استفاده می شود؟ بدیهی است اولین دلیل این موضوع مقاوم سازی سیستم ایمنی بدن طیور نسبت به ورود عوامل بیماری زا می باشد.

همانطور که اشاره شد استفاده خودسرانه آن میتواند سیستم ایمنی بدن را نسبت به آن عادت داده و به این شکل دیگر نمیتوان کارایی شایان توجی را برای مقابله طیور با بیماری ها انتظار داشت.

دلیل دیگر استفاده از انتی بیوتیک ها تاثیر مستقیم آن بر سرعت رشد طیور می باشد.

با استفاده از آنتی بیوتیک ها طول دوره پرورش در مرغداری ها کاهش می یابد که این امر به دلیل عواید مالی حاصله، بین مرغداران طرفداران زیادی دارد.

دوره منع مصرف مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک

به مدت زمانی که از آخرین مصرف آنتی بیوتیک مرغ ها تا زمان کشتار سپری می شود، می گویند. رعایت دوره منع مصرف در صنعت مرغداری برای مصرف کنندگان بسیار اهمیت دارد.

هدف از این دوره خروج اثرات داروهای استفاده شده توسط مرغ و طیور از بدن آن ها است.

تفاوت مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک با مرغ ارگانیک

  1. در پرورش مرغ ارگانیک علاوه بر آنتی بیوتیک ها از هیچ داروی دیگری نیز نباید استفاده کرد.
  2. مصرف هرگونه اسید آمینه ی مصنوعی توسط مرغ ارگانیک ممنوع است. تنها آمینو اسید مصنوعی مجاز برای تغذیه و پرورش این نوع مرغ ها متیونین است.
  1. تنها از مواد آلی، غیر شیمیایی و بدون افزودنی برای تغذیه مرغ ارگانیک استفاده می شود. به بیان دیگر آب و دانه ی مورد استفاده برای مرغ ارگانیک، کاملا ارگانیک است.

با توجه به این موارد پرورش این نوع مرغ بسیار سخت است. در حال حاضر کشور ما توانایی تولید مرغ ارگانیک را برخلاف مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک ندارد.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم
مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک و مرغ ارگانیک امروزه با استقبال گسترده مصرف کنندگان روبرو است

مزایای استفاده از مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک

چون در پرورش مرغ سبز از آنتی بیوتیک استفاده نمی شود، نسبت به مرغ معمولی یکسری مزایا دارد، مانند:

  1. یکی از مهم ترین مزایا طعم خوب و مطلوب این نوع مرغ می باشد.
  2. نگرانی بابت مقاوم شدن بدن نسبت به آنتی بیوتیک ها با مصرف این نوع مرغ وجود ندارد.
  3. امکان ایجاد هرگونه حساسیت در افراد با مصرف این نوع مرغ وجود ندارد.
  4. برای کسانی که دچار کم خونی هستند گزینه ی بسیار مناسبی است.

تفاوت مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) نسبت به مرغ معمولی

مرغ های معمولی باید حتما از آنتی بیوتیک استفاده نمایند، تا به خوبی دوره های پرورش خود را طی کنند. در حالی که مرغ های سبز بدون آنتی بیوتیک به هیچ عنوان از آنتی بیوتیک استفاده نمی کنند. این مرغ ها در طول دوره پرورش خود، ۳ بار توسط سازمان دامپزشکی کشور مورد آزمایش قرار می گیرند.

تمامی این آزمایش ها نشان می دهند که آیا مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک، آنتی بیوتیکی مصرف کرده است یا بدن این حیوان عاری از داروی بیان شده است. پس از این که توسط سازمان دامپزشکی تاییدیه برای پاک بودن دریافت نمود، با عنوان مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک وارد بازار می شود.

اگر در طول آزمایشات در بدن مرغ ها، اثری از داروهای ضد کوکسیدیوز، یا آنتی بیوتیک مشاهده شود، دیگر این مرغ ها را نمی توانیم در سبد مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک جای دهیم. می توانیم بگوییم که در حال حاضر تقریبا ۳ سال است که بسیاری از مرغداری های کشور، اقدام به تولید مرغ های سبز نموده اند.

زیرا این دسته از مرغ ها در میان مردم طرفداران بیشتری یافته، و سلامت انسان ها را بیشتر به ارمغان آورده است. البته باید بگوییم پرورش مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک بسیار دقیق و حساس می باشد. این دسته از مرغ ها باید در طول ۴۵ روزی که پرورش داده می شوند، به هیچ عنوان به بیماری خاصی دچار نشوند.

زیرا اگر به هر دلیلی مرغ ها به بیماری مبتلا شدند، مسلما باید برای آنها آنتی بیوتیک تجویز شود. همین مسئله منجر شده است تا هزینه پرورش مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک نسبت به مرغ معمولی بسیار بالا باشد.

تفاوت قیمت مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک با مرغ معمولی

همان طور که گفته شد پرورش مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک نیز مانند مرغ ارگانیک بسیار حساس و هزینه بر است، زیرا آن ها در طول این دوره نباید به بیماری خاصی مبتلا شوند.

همچنین به دلیل فواید زیادی که مصرف این نوع مرغ دارد، تقاضا برای خرید آن بسیار بالاست. از طرفی طول دوره پرورش در این توع طیور طولانی تر بوده و علاوه بر داشتن زحمات بیشتر برای مرغدار هزینه های بیشتری را نیز در بر دارد.

به همین دلایل مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک نسبت به سایر انواع مرغ ها گران تر است.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم
همان طور که گفته شد پرورش مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک نیز مانند مرغ ارگانیک بسیار حساس و هزینه بر است

پرورش مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک

صنعتی شدن پرورش طیور با آنتی بیوتیک، رشد مناسب، کاهش ضریب تبدیل مواد غذایی و کاهش فضای پرورش را به دنبال داشته است.

اما همین مسئله می تواند سبب انتقال سریع بیماری ها گردد. امروزه پرورش جوجه گوشتی بدون استفاده از آنتی بیوتیک مقرون به صرفه نیست و آن ها نقش مهمی در برنامه های پیشگیری دارند.

با توجه به در معرض قرار گرفتن پرندگان به عوامل عفونی کشنده آیا می توان بدون استفاده از آنتی بیوتیک همچنان یک منبع پروتئینی ارزان قیمت داشته باشیم؟

برای پرورش هرچه آسان تر و بی دغدغه تر مرغ سبز از آنتی بیوتیک ها استفاده می شود. به همین دلیل دوره پرورش مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک نسبت به مرغ معمولی دشوار تر است.

  • طول دوره ی پرورش این مرغ ها ۴۵ روز است. در این دوره آن ها نباید به بیماری خاصی مبتلا شوند تا در معرض استفاده از دارو قرار بگیرند. به همین دلیل است که هزینه پرورش این مرغ ها نسبت به مرغ معمولی بسیار بیشتر است.
  • سازمان دامپزشکی کشور مرغ سبز را ۳ بار در طول دوره ی پرورشش آزمایش می کند. این آزمایش ها با هدف مشخص کردن وجود یا عدم وجود دارو در بدن مرغ ها انجام می شود.
  • تجهیزات مرغداری و شرایط رعایت مسائل مربوط به امنیت زیستی برای پرورش مرغ سبز بدون آنتی بیوتیک از اهمیت بالاتری برخوردار است.

چند نکته برای پرورش طیور بدون آنتی بیوتیک

رعایت بهداشت و نظافت محیط پرورش بهترین راهکار حذف آنتی بیوتیک خواهد بود.

حذف آنتی بیوتیک ها نیازمند این است پرورش دهندگان یک محیط تمیزتر، با امنیت زیستی بیشتر و همچنین توسعه میکروفلورای مثبت دستگاه گوارش را فراهم کنند.

رفتن به سمت پرورش بدون آنتی بیوتیک به این معنی است که پرورش دهندگان در عملیات بهداشتی و آگاهی بیشتر در مورد اینکه چه خوراک و چه نوع افزودنی خوراکی می تواند سلامت پرنده را ارتقاء دهد.

این مهم مقدور نمی شود مگر اینکه در این راستا پرورش دهنده مطالعات خود را گسترش داده و با تفکر دقیق گام های خود را برای تولید بردارد. پس نیاز به تفکر بیشتر دارند.

کاهش آلودگی های محیط

به طور کلی پرورش پرندگان بدون آنتی بیوتیک نیاز به بازگشت به رویکرد اصول اولیه را باید سرلوحه کارهای خود قرار دهند.

حذف آنتی بیوتیک های پیشگیری کننده بیماری و آنتی بیوتیک های محرک رشد نیازمند این است که مرغداران احتمال این که پرنده ها در هر مرحله از زندگی شان در معرض آلودگی قرار بگیرند را کاهش دهند.

این بدان معنی است که به پاکیزگی هر چیزی از مرغ مادر تا دستگاه جوجه کشی ، آسیاب و میکسر و انبار دان و…. توجه کافی را داشته باشند.

پیشگیری از انتقال بیماری ها

نکته کلیدی مدیریت پرورش، گرد و خاک است که می تواند باکتری و قارچ های خطرناکی را در اطراف سالن از طریق هوا در همه مراحل تولید انتقال دهد.

ملاحظات ویژه ای باید به گرد و خاک و نظافت دستگاه جوجه کشی بخصوص در مرحله هچری و لانه پولت ها پرداخته شود، در هر صورت اگر در روزهای اول زندگی اگر پولت ها در معرض میکروب و آلودگی قرار گیرند می تواند به منجر به مرگ و میر دسته جمعی گله ها شده و یک شکست بزرگ را رقم بزند.

اگر جوجه های تازه خارج شده از ماشین جوجه کشی واکسینه شوند مهم است تا مطمئن شویم آن ها دریافت بهینه ای از جذب واکسن برای بهبودشان دارند. و پیشگیری موثری در مقابله با انواع بیماری ها می باشد.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم
تمایل برای مصرف محصولات مرغ ارگانیک و مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) زیاد است

نتیجه گیری..

در سال های اخیر سطح آگاهی مردم به طور چشمگیری افزایش یافته است. به همین دلیل تمایل برای مصرف محصولات مرغ ارگانیک و مرغ سبز (بدون آنتی بیوتیک) زیاد است.

شما نیز برای حفظ سلامت خود و اطرافیانتان استفاده از این مرغ ها را جایگزین مرغ های معمولی کنید.

مرغ سبز یا مرغ بدون آنتی بیوتیک را بهتر بشناسیم

اشتراک گذاری

امتیاز شما به این مطلب

4.6/5 - (25 امتیاز)

منبع: بارنج، کارنوتک، دی کیوشاپ

برای کپی کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

14 − 7 =