گوساله ها و چالش سرمای زمستان
گوساله ها و چالش سرمای زمستان
۳.۷/۵ - (۴ امتیاز)

گوساله ها و چالش سرمای زمستان

گوساله ها، بیش از گاوهای شیرده و بالغ، در برابر سرما حساس میباشند. با افزایش سن، و خوراک، متابولیسم بدن دام افزایش یافته و گرمای بیشتری تولید میشود و گوساله میتواند خودش را گرم نگه دارد. گوساله های با سن بالاتر، پوست ضخیم تری دارند و چربی زیر پوست آنها بیشتر است که مانند عایق در برابر سرما عمل میکنند. با اینهمه، گوساله ها در هوای سرد فصل زمستان به توجه بیشتری نیاز دارند.

محدوده آسایش گرمایی گوساله ها

همه حیوانات، یک آستانه تحمل گرمایی و یک محدوده آسایش دمایی دارند، که دمای هوا در آن محدوده، به اندازه ای است که حیوان نه احساس گرما میکند، و نه احساس سرما. در این محدوده دما، حیوان برای آسوده بودن نیاز به مصرف انرژی اضافی ندارد (تعریق در هوای گرم، و لرزیدن در هوای سرد، نیاز به مصرف انرژی دارند).

گوساله ها، تا ۳ هفتگی، در محیطی که دمای آن ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتی گراد باشد در رفاه و آسایش هستند. در دمای بالاتر از ۲۵ درجه و پایین تر از ۱۵ درجه سانتیگراد، گوساله برای رسیدن به رفاه و آسایش، رفتار خود را تغییر میدهد.

هنگامی که دمای هوا از ۱۵ درجه سانتیگراد کمتر میشود، گوساله برای گرم نگه داشتن خود، دست به مصرف انرژی میزند، و درگیر یک استرس میشود، و این یعنی اگر به گوساله خوراک بیشتری ندهیم ، انرژی ای که گوساله از تغذیه همیشگی اش دریافت میکند، به جای اینکه برای افزایش وزن و مقاومت در برابر بیماری ها مصرف شود، برای گرم نگه داشتن بدن به کار برده میشود.

اگر در هوای سرد خوراک بیشتری به گوساله نرسانیم، نه تنها وزن او افزایش نمی یابد، شاید شاهد کاهش وزن آن نیز باشیم.

برای  اینکه انرژی بیشتری به گوساله برسانیم ۴ انتخاب وجود دارد:

۱-خورانیدن شیر جایگزین بیشتر

۲- خورانیدن بیشتر شیر حذفی پاستوریزه شده

۳- خورانیدن شیرهای جایگزین با سطوح بالاتر چربی

۴- استفاده از مکمل چربی در خوراک مایع

به بیان ساده، بیشتر خورانیدن به نظر بهترین راهکار به نظر می رسد. اما باید توجه داشت که نباید پروتئین را بیش از حد در خوراک افزایش داد چون احتیاجات پروتئین در طول تنش سرمایی افزایش نمی یابد. استفاده از چربی اضافی (تقریبا ۱۱۰ گرم در روز) یک راهکار بسیار عملی است که نتیجه آن در شکل های زیر به وضوح مشخص است.

در دی ماه چقدر دام و طیور در کشتارگاه ها ذبح شده اند؟

گوساله های تازه متولد شده

گوساله های تازه متولد شده ، به ویژه، به دلایل زیر، در برابر سرما حساس تر هستند:

  • موی خیس گوساله تازه زا نمیتواند جلو سرما را بگیرد. هر گوساله ای، که به هر دلیلی خیس باشد را، باید فوری خشک کنید. مطمئن شوید که پیش از پوشاندن جلیقه برای گرم کردن گوساله تازه زا، بدن او خشک شده باشد.
  • گوساله های تازهزا، تنها دارای %۱/۵ بافت چربی قهوه ای هستند که میتواند برای گرم نگه داشتن مدت بسیار کوتاهی به مصرف برسد.
  • استرس سرمایی، جذب IgG (آنتی بادی های آغوز) را کاهش میدهد.
  • کل چربی بدن گوساله تازه زا ۳ %بدن او است (چربی سفید و چربی قهوه ای). به همین سبب، گوساله اتکای بالایی به دریافت منابع انرژی خوراک دارد تا بتواند به اندازه کافی گرما تولید کند.

چربی قهوه ای

بافت های چربی قهوه ای، انرژی را در فضای کوچکتری از چربی سفید ذخیره میکنند، و انباشته از اندامک های غنی از آهن هستند که روند تولید گرما در آنها انجام میگیرد. هنگامی که بافت های چربی قهوه ای، برای تولید گرما میسوزند، بدن نیاز به لرزیدن ندارد. گوساله ها با اندکی بافت چربی قهوه ای زاده میشوند. اگر آغوز به گوساله خورانده نشود، این بافتها در ۱۸ ساعت مصرف و به پایان میرسند. تبدیل بافت های چربی قهوه ای به انرژی، سریعتر از برداشت از بافت های چربی سفید انجام میگیرد.

اطمینان از اینکه پوست گوساله تازه زا، بیدرنگ خشک میشود، به اندازه کافی آغوز با کیفیت میخورد، و پس از آن به اندازه کافی شیر دریافت میکند تا انرژی لازم برای تولید گرما دریافت کرده باشد، سبب میشود که گوساله در هوای سرد به زندگی ادامه دهد. گوساله ها در ۳ هفتگی، در برابر سرما مقاوم تر هستند واسترس سرمایی را در دمای ۵ درجه سانتیگراد احساس میکنند. خوراندن مقدار بیشتری شیر به گوساله های شیرخوار، سبب دریافت انرژی کافی برای گرم بودن، رشد، و سلامتی آنها میشود.

پرورش بز لری در استان لرستان
گوساله ها و چالش سرمای زمستان - دامیران
گوساله ها و چالش سرمای زمستان

هنگام بالا بردن مقدار شیر به این نکته ها توجه کنید:

  • شیر گاو مادر، یا شیر خشک، خوشمزه ترین و کارآمدترین منبع خوراکی برای گوساله ها هستند.
  • با هر ۶ درجه سانتیگراد، که دمای هوا از صفر درجه پایینتر برود، ۱۰% شیر بیشتر به گوساله ها برسانید. برای نمونه، گوساله ای که در ۳ هفتگی زیر ۵۰ کیلو وزن دارد، در
    دمای صفر درجه سانتیگراد روزی ۱/۵ لیتر شیر بیشتری از زمانی که دمای هوا ۵۱ درجه سانتیگراد بوده است، نیاز دارد. گوساله های چاقتر، حتی به شیر بیشتری نیاز خواهند داشت.
  • فراهم کردن »غذای گرم« با یک نوبت شیر اضافی در میانه روز، به زحمت و هزینه اش میارزد.
  • اگر شیر خشک به گوساله ها میخورانید، غلظت آن را ثابت نگه دارید.
  • پیش از افزودن غلظت شیر خشک، با کارشناس تغذیه گله مشورت کنید.
  • چربی بیشتر شیر، ممکن است سبب کاهش خوردن استارتر شود، که سبب دسترسی کمتر گوساله به انرژی اضافه می شود.
  • افزودن تدریجی شیر، از احتمال پدید آمدن اسهال گوساله جلوگیری میکند.
  • گرمای شیر میباید پیرامون ۳۸.۵ درجه سانتیگراد باشد، وگرنه گوساله باید مقداری از انرژی خود را صرف گرم کردن آن در بدن کند.
  • گوساله ها به تداوم خوراک عادت میکنند. هر نوع تغییر در خوراک گوساله ها را پس از مشورت با کارشناس تغذیه، به تدریج انجام دهید.
  • تغییر خوراک گوساله ها را با همه کارکنان گوساله دانی در میان بگذارید.
  • این که در یک روز سرد، شیر بیشتری به گوساله ها بدهیم و روز بعد که هوا گرمتر است از مقدار شیر کم کنیم سبب آشفتگی دستگاه گوارش گوساله میشود. تداوم را حفظ کنید.

راهکارهای مدیریتی

گوساله ها را زیر نظر بگیرید، و مواظب لرزش، و یا راست ایستادن موی پوست گوساله ها باشید. اینها نشانه های استرس سرمایی هستند. اطمینان یابید که دیگر کارهای مدیریتی برای سلامتی و رشد گوساله ها به خوبی انجام گیرند.

  • بستر گرم با کلش فراهم کنید. دستکم ۸ سانتیمتر عمق کلش بستر باشد.
  • مدت ۳۰ ثانیه روی بستر گوساله زانو بزنید. اگر زانوی شما خیس شود، یا بستر را عوض کنید یا روی آن کلش بیشتری بریزید. عمق بستر باید به اندازهای باشد که هنگام دراز کشیدن، دست و پای او را بپوشاند.
  • هر روز استارتر تازه به گوساله ها برسانید. استارتر، منبع انرژی ثانوی گوساله است. هر اندازه میخورند برایشان فراهم سازید.
  • آب نوشیدنی گرم، پس از هر بار شیر خوردن، برای گوساله ها فراهم کنید. نوشیدن آب، گوساله را به خوردن استارتر تشویق میکند.
  • دمای هوای آغل گوساله میباید ۲ تا ۳ درجه سانتیگراد گرمتر از دمای بیرون باشد تا جریان هوا آسانتر انجام گیرد.
  • حتی در هوای سرد هم باید جریان هوا در گوساله دانی برقرار باشد. هرگز دریچه آغل گوساله ها را نبندید.
بررسی صنعت پرورش گاو در نیوزیلند

 مدیریت جایگاه

تغذیه مناسب در صورتی در سلامتی گوساله موثر است، که شرایط محیطی حاکم بر آن مناسب باشد. در این صورت، از نفوذ پاتوژن ها به جایگاه جلوگیری و سلامتی گوساله تضمین می شود. برخی نکات کلیدی مدیریت جایگاه به شرح زیر می باشد:

  • بستر خشک و پاکیزه برای محافظت گوساله و کاهش هدر روی حرارت از بدن آن مناسب می باشد. بستر می تواند شامل شن، کاه، ساقه ذرت، کاغذ و خرده چوب باشد. باید بسیار مراقب بود که حاوی خاک، پاتوژن ها و کپک نباشد.
  • استفاده از تهویه طبیعی و یا مکانیکی به هدف ورود هوای تازه محیط به جایگاه گوساله و تخلیه هوای آلوده حاوی گرد و غبار، پاتوژن و گاز حاصله از فضولات بسیار مناسب می باشد.
  • استفاده از پتوی خشک و تمیز یا ژاکت گوساله برای گوساله های با سن کمتر از ۳ هفته و همچنین برای جابه جایی گوساله ها در طی هوای سرد سال مناسب می باشد.

اگر در هوای سرد متوجه کاهش رشد، و افزایش بیماری در گوساله ها میشوید، بیاندیشید که شاید گوساله ها برای گرم شدن، نیازمند کمک هستند. یک تغییر کوچک در مدیریت گوساله ها میتواند تأثیر بزرگی روی مصرف انرژی گوساله ها داشته باشد که آنها را به یک عضو گله شیری تبدیل کند.

گوساله ها و چالش سرمای زمستان

اشتراک گذاری

امتیاز شما به این مطلب

3.7/5 - (4 امتیاز)

منبع: شرکت نیکوتک

برای کپی کلیک کنید

دیدگاهتان را بنویسید

چهارده + ده =